In een grote tuin kunt u met twee of drie compostbakken naast elkaar het composterend materiaal makkelijk van de ene bak naar de andere omzetten. Hebt u slechts één bak dan is omzetten minder eenvoudig. Compostbakken zijn onder andere met houten planken, transportpallets of betonplaten gemakkelijk in elkaar te knutselen.  Filmpje1 - Filmpje2
Hoe gaat u te werk?
Vullen van bak 1: De verse tuin- en keukenresten brengt u naar de eerste bak. U doet dit tot deze bak vol is.

Omzetten naar bak 2: Nu bak 1 vol is, is het tijd om het materiaal naar bak 2 te ‘verhuizen’. Verwijder de voorkant van bak 1 en krab van boven naar beneden met een riek het materiaal los. Is het materiaal te droog, voeg dan water toe. Is het te plakkerig of te nat, meng dan wat bruin materiaal bij. Schep alles in bak 2. De optimale omstandigheden van vocht, lucht en voedsel die nu in het materiaal ontstaan, veroorzaken in korte tijd een warmtepiek (7), die de compostering versnelt. Het nieuwe tuin- en keukenafval, stapelt u terug in de geleegde eerste bak.

Omzetten naar bak 3: De vertering in bak 2 verloopt snel. Na enkele weken is het volume erg geslonken. Wilt u luchtige, rijpe compost dan is een tweede omzetting (van bak 2 naar 3) nodig. U herhaalt: voorkant bak openen, materiaal loskrabben, en alles in de volgende bak kieperen. Bij de eerstvolgende omzetbeurt oogst u eerst de rijpe compost uit bak 3 , en schuift u de inhoud van bakken 1 en 2 door naar de volgende bakken.Enkele tips : Geef uw 2de en 3de bak een dakje om uitspoeling door regen te voorkomen. Afhankelijk van de toepassing kunt u de compost ook zeven.
Een goede compostbak isoleert en geeft de wind minder kans om het composterende materiaal af te koelen of uit te drogen. Bij draad- en gaasconstructies droogt het materiaal langs de buitenste 10 tot 20 cm te veel uit. In die droge randzone zijn er weinig of geen afbraakorganismen actief. Knutselt u zelf een compostbak in elkaar, dan kunt u de maten laten variëren volgens de ruimte en de hoeveelheid tuinresten die u verwacht. De hoeveelheid tuinresten is echter moeilijk in te schatten.

In de loop van de maanden waarin u een compostbak vult, zorgt de vertering immers al voor een vermindering van het volume. In een compostbak van 1 m³ kunt u een veelvoud daarvan aan groenresten verwerken.
U werkt het makkelijkst met 2 of 3 compostbakken naast elkaar. U kunt compostbakken zelf maken. Maak de voorkant van de bakken afneembaar, gebruik brede planken en laat daartussen een smalle spleet. Er zijn ook stevige (kunststof)compostbakken (1m³) op de markt.
Powered by : Luc Van Biesen - Alle rechten voorbehouden
Heb je zin om onze ploeg te versterken ? Neem gerust contact met ons op :

Milieudienst Lebbeke:  052/46.82.47 - Compostmeesters : 0478/28.09.56 - Email : info@lebbeeksecompost.be