Waarom zou u thuis composteren?     Filmpje

Er zijn duizend en één methodes te bedenken om keuken- en tuinafval in de tuin te verwerken. U kunt het tuin- en keukenafval aan de kippen voederen. Of misschien gebruikt u grasmaaisel en andere plantenresten als mulch tussen struiken en vaste planten. Of hakselt u ook snoeihout fijn om het te gebruiken als padbedekking? Of maakt u vlechtwerkjes en andere mooie creaties met snoeihout?    Schitterend!

Naast deze en andere kringloopmogelijkheden kunt u uiteraard ook nog composteren. Een compostvat of een compostbak in de tuin kan heel zinvol zijn. Wat doet u bv. met bananenschillen of met de resten van kiwi en prei? En wat als u tijdens een warme, vochtige zomer toch te veel grasmaaisel hebt? Wat in de tuin niet meteen een nuttige bestemming kan krijgen, composteert u best.

Voor het eindproduct - de compost - zijn er een heleboel nuttige toepassingen. En vooral: composteren is ongelooflijk boeiend! Nergens zult u zoveel nuttig leven ontdekken, nergens zult u van zo nabij betrokken worden bij de natuurlijke kringlopen die het leven op aarde in stand houden.Wat is composteren en wat is compost?

Composteren is een gecontroleerd biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelde organismen keuken en tuinresten (in aanwezigheid van zuurstof en vocht) omzetten in een humus- en voedselrijk product, compost genaamd.
Zelfgemaakte compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat fris ruikt, meestal naar bosgrond. Het is het resultaat van het composteringsproces. Compost is een bodemverbeterend middel. De voedende bestanddelen komen traag vrij, op het moment dat de plantenwortels daar behoefte aan hebben.
De compost zorgt voor humus die de bodemstructuur kruimelig maakt. Compost bevat talloze nuttige micro-organismen die een voor de plantenwortel gunstig milieu creëren, waardoor de plant weerbaarder wordt tegen ziekten. Omwille van de kleur en de vele goede eigenschappen van compost spreken ervaren tuiniers wel eens van het ‘zwarte goud’.Wat kunt u allemaal composteren?

Om te composteren hebt u een mengeling nodig van groen en bruin materiaal. Groene materialen zijn keuken- en tuinresten die weinig of geen structuur bezitten, maar een hoog vochtgehalte hebben en veel voeding-stoffen bevatten.
Groene materialen zijn keuken- en tuinresten die weinig of geen structuur bezitten, maar een hoog vochtgehalte hebben en veel voeding-stoffen bevatten. Groen materiaal is onder meer grasmaaisel, groente- en fruitresten, en gewied onkruid. Ook uitwerpselen van planteneters zoals kippen en konijnen, ganzen en schapen behoren hiertoe.
Met bruine materialen bedoelen we alle stevige, stugge, luchtige materialen: houtsnippers, droge herfst-bladeren en dorre stengels, maar ook stro en houtkrullen. Bruin materiaal heeft een duidelijke structuur en zal ook het composterend materiaal structuur geven. Het verzekert de zo belangrijke luchtvoorziening in het composterende materiaal en voorkomt verslempen en geur.
Wat mag er in het compostvat, wat niet ?

WEL in het compostvat :

Keukenresten :

Aardappelschillen, groenteafval, schillen van citrusvruchten, fruitresten, notendoppen, keukenpapier, koffiedik en filterzakje, verwelkte snijbloemen.

Tuinafval :

Haagscheersel, versnipperd snoeihout, gras,  plantenresten uit moestuin, onkruid, hooi en stro, herfstbladeren, dennennaalden, kleine hoeveelheden zagemeel en houtkrullen.

NIET in het compostvat :

Gekookt voedsel, brood, vet, saus en olie, vlees- en visresten, kattenbakvulling, beenderen en dierlijk afval, uitwerpselen van honden en katten, timmerhout, wegwerpluiers, stof uit de stofzuigerzak, as uit de kachel, aarde en zand, kunststof, metaal en blik.

Verdere details vindt u hier : detaillijst Vlaco.
Powered by : Luc Van Biesen - Alle rechten voorbehouden
Heb je zin om onze ploeg te versterken ? Neem gerust contact met ons op :

Milieudienst Lebbeke:  052/46.82.47 - Compostmeesters : 0478/28.09.56 - Email : info@lebbeeksecompost.be