De composthoop is de oudste manier van composteren. Een composthoop kunt u met evenveel zorg opzetten en even gewetensvol onderhouden als een compostbak of een compostvat. De compostpioniers werkten trouwens allemaal met hopen, en ook de professionele composteerders die vandaag ons gft- en groenafval verwerken tot hoogwaardige kwaliteitscompost doen dat op (langwerpige) hopen (of compostrillen) van tientallen meters lang.  Filmpje
Een composthoop zet u zo recht mogelijk op. Eventueel maakt u gebruik van een paar tijdelijke zijwanden om een maximaal volume te plaatsen op een minimaal oppervlak. U krijgt dan een trapeziumvormige doorsnede. Lengte en breedte van uw hoop hebben minder belang (alhoewel u de voet van de hoop best niet smaller maakt dan 1 m om snelle afkoeling te vermijden).

Beperk u in de hoogte tot ±1,5 m. Gebruikt u veel groen materiaal, stop dan bij goed 1 m hoogte; verwerkt u veel bruin materiaal, dan kunt u eventueel tot een kleine 2 m hoogte stapelen. Een laag extra grof materiaal onderaan de hoop bevordert sowieso de luchtdoorstroming. Hoe lang u moet wachten vooraleer u de compost kunt gebruiken, is vooral afhankelijk van het gebruikte materiaal. Omdat u bij het opzetten van een composthoop voor een goede menging van bruin en groen materiaal zorgt, zal de vertering en temperatuurstijging meteen goed zitten.

Bij het omzetten, verlucht u het materiaal opnieuw wat u zal helpen om uiteindelijk een homogeen eindproduct te bekomen. Omzetten doet u best een paar maand voor u de compost wilt gebruiken. Tracht in de mate van het mogelijke een plaats te vinden waar de composthoop in alle rust kan broeien en afrijpen. Leg de hoop bv. in de schaduw van een boom, liefst op een plek in de luwte, bijvoorbeeld naast enkele grote struiken die de heersende winden temperen, of dek de hoop af met een laag stro of een luchtdoorlatend oud tapijt, of maak er eventueel een tijdelijk afdakje over, of dek de hoop af met een laagje grasmaaisel, enkele jute zakken, droge herfstbladeren, rabarber, hoefblad, pompoenplanten ….

Hoe gaat u te werk?
Waarom in de tuin dan niet op hopen werken? Compostvaten en -bakken zijn er gekomen omdat een huisgezin wekelijks niet meer dan een paar emmertjes of enkele kruiwagens keuken- en tuinafval verzamelt. Dat is te weinig materiaal om er een goedwerkende composthoop mee op te zetten. U kiest daarom pas voor een composthoop als u meerdere kubieke meter materiaal in één keer te verwerken hebt. Een massa herfstbladeren, een berg versnipperd snoeihout, meerdere kruiwagens stalmest … zijn te veel voor een 3-bakkensysteem. In dat geval kunt u dus een composthoop opzetten.
Powered by : Luc Van Biesen - Alle rechten voorbehouden
Heb je zin om onze ploeg te versterken ? Neem gerust contact met ons op :

Milieudienst Lebbeke:  052/46.82.47 - Compostmeesters : 0478/28.09.56 - Email : info@lebbeeksecompost.be