Voor een tuin tot 200 à 400 m² raden wij een compostvat aan.
Ook als uw tuin groter is en u het snoeihout versnippert, een mulchmaaier gebruikt en snippers, bladeren en andere tuinresten consequent als mulch gebruikt, kan een compostvat voor de verwerking van voornamelijk keukenafval volstaan. U voegt dan vooral bruin tuinmateriaal toe om het composterend materiaal luchtig te houden. Een compostvat heeft een inhoud van zowat 300 l.
Zet het compostvat op een niet-verharde, goed bereikbare plek, niet te ver bij de keukendeur vandaan, bij voorkeur in een halfschaduw-omgeving. Zorg ervoor dat de volledige bodemplaat op enkele tegels kan rusten. De bodemplaat is van gaatjes voorzien. Zo kunnen lucht en bodemorganismen in het vat dringen, en kan het eventuele overtollige vocht wegsijpelen.
Hoe gaat u te werk?
Leg onderaan het vat een 10 tot 15 cm dikke laag bruin, structuurrijk materiaal. Vul het vat regelmatig bij met composteerbaar materiaal. Zorg zoveel mogelijk voor afwisseling van bruin materiaal en groen materiaal. U doet er goed aan altijd een voorraad bruin materiaal bij de hand te houden: een zak dorre bladeren,  dennennaalden, stro of houtsnippers
Trek met de beluchtingsstok wekelijks luchtkokers in het composterende materiaal om de luchtcirculatie te bevorderen. Als gevolg van het beluchten en mengen, versnelt u het afbraakproces en kunt u het vat dag na dag bijvullen.

Is uw vat vol of werd het al meer dan een jaar niet meer geleegd , til de romp dan op (bemerk de compostorganismen).Schep met een riek laag per laag weg en leg het naast het vat. Leg de rijpe compost (onderste laag) onder een afdak, en laat deze verder afrijpen. Afhankelijk van de toepassing kunt u er voor kiezen om de compost te zeven.   Filmpje

Reinig de bodemplaat, maak de gaatjes en de groef van de bodemplaat vrij, herschik zo nodig de ondersteunende stenen, herbegin de opbouw, vul opnieuw met een laag structuurmateriaal en leg het nog niet verteerde materiaal terug in het vat.
Powered by : Luc Van Biesen - Alle rechten voorbehouden
Heb je zin om onze ploeg te versterken ? Neem gerust contact met ons op :

Milieudienst Lebbeke:  052/46.82.47 - Compostmeesters : 0478/28.09.56 - Email : info@lebbeeksecompost.be